З настанням весни багато-хто переймається генеральним прибирання і стикається з питанням, чим відмити вікна і як це зробити без особливих зусиль. Можна, звичайно, викликати фахівців з клінінгової компанії, які добре знають, як мити вікна, володіють у своєму розпорядженні спеціальними інструментами та миючими засобами. Але очистити пластикові вікна від забруднень можна й самостійно.

Дізнайтеся умови акції в 1 клік і забронюйте знижку

Особливості миття пластикових вікон

как мыть пластиковые окна - фотоПВХ вікна мити значно простіше, ніж дерев’яні, склопакет герметичний, простір між стеклами не забруднюється. Можна забути про фарбу, яка лущиться на дерев’яних рамах. Але виникає ряд питань:

  • чим добре помити вікна зовні, адже мінімум одна зі стулок глуха;
  • чим мити пластик на вікнах, щоб не подряпати;
  • якого догляду потребує фурнітура.

Миючі засоби

Для скла можна використовувати спеціальні засоби для миття вікон, але не гірше з цим завданням впораються дешеві саморобні склади. Для тих, хто шукає, яким засобом мити пластикові вікна, пропонуємо 3 простих рецепти. Берете літр води і додаєте на вибір:

  • 2 столових ложки 9% оцту;
  • 15 мл нашатирю;
  • столову ложку крохмалю.

А ось більш складний склад – на 4 л води по 100 мл оцту і нашатирного спирту, 30 г картопляного крохмалю, можна додати трохи синьки для білизни. Можна також використовувати звичайний мильний розчин, а ось до засобів для миття посуду вдаватися не рекомендується. Вони дають багато піни, скло доведеться довго промивати. Позбутися від жирних плям допоможе паста з крейди: 3 столових ложки крейди в порошку на склянку води. Цей склад наносять на забруднені ділянки і залишають на деякий час, потім витирають сухою ганчіркою, миють вікно чистою водою. Якщо вас цікавить, чим помити вікна, щоб не сідав пил, купіть антистатик для стекол і дзеркал.

Чим мити рами пластикових вікон, окреме питання. Ні для склопакета, ні для профілю не можна використовувати абразивні порошки та пасти з твердими частинками, вони можуть подряпати скло та пластик. Також для ПВХ рам не підходять агресивні миючі засоби з розчинниками, які містять хлорні відбілювачі. Оптимальний вибір – мильний розчин.

Інструменти, інвентар

Вибираючи, якою ганчіркою мити вікна, врахуйте, що вона повинна відповідати таким вимогам:

  • м’яка;
  • гігроскопічна (добре вбирає вологу);
  • ідеально чиста;
  • не линяє;
  • не залишає ворсинок (махровий рушник – невдалий вибір).

Краще використовувати губку для миття посуду, серветки з мікрофібри. Значно полегшить роботу спеціальний скребок для вікон на телескопічній ручці, ним можна вимити зовні глуху стулку. Краще вибирати двосторонній скребок з м’якою губкою для миття і щільною гумовою смужкою для очищення скла від води. Через відсутність скребка в якості згону можна використовувати двірник або чистий ракель від лазерного картриджа, але це не дуже зручно. Чим помити вікно після ремонту? Видалити засохлі бризки цементу, клею, фарби, залишки фабричних наклейок допоможе невеликий скребок з металевим лезом регульованої довжини. Він видаляє застарілі забруднення і не дряпає скло, на відміну від ножа, бритвенного леза або дротяного скребка.

Як мити?

Є один секрет, як помити вікна без розводів. Розводи зазвичай залишаються через те, що рідина швидко висихає. Якщо вибрати для миття вікон нежаркий, хмарний, але безвітряний день, вдасться помити та витерти вікно насухо, перш ніж його висушать сонце і вітер. Починати краще з рами, а потім переходити до скла, щоб бруд не розмазувався. Простіше вдруге вимити профіль, якщо на нього потрапить бруд зі скла.

Приберіть все зайве з підвіконня, зніміть або максимально розсуньте штори, приготуйте миючий склад (його краще залити в пляшку з розпилювачем), відро з чистою водою, губки, ганчірочки, інші інструменти. Одягніть гумові рукавички і приступайте до роботи.

  1. Вологою, добре віджатою ганчіркою витріть пил, бруд зі скла і рами. Серветку з мікрофібри можна не зволожувати.
  2. Вимийте раму та підвіконня, для очищення важкодоступних місць використовуйте ватні палички, зубочистки. Видаліть надлишки води.
  3. Нанесіть на скло за допомогою губки або розпилювача миючий склад. Виконуйте рухи губкою, м’якою ганчіркою з боку в бік, просуваючись зверху вниз. У місцях забруднень використовуйте жорстку сторону губки для посуду, меламінову губку.
  4. Якщо використовували мильний склад, ретельно змийте чистою водою.
  5. Видаліть воду за допомогою скребка-згону або протріть скло газетами.
  6. Протріть трохи вологою, а потім сухою ганчіркою фурнітуру, ущільнювачі, змастіть гуму силіконовою змазкою, а рухомі частини механізмів машинним маслом.

От і все! А у вас є свої секрети, як легко помити пластикові вікна?