Необхідність пофарбувати пластикові вікна в інший колір виникає при зміні обстановки кімнати або при появі бажання зробити раму яскравішою. Виконати таку процедуру можна в домашніх умовах за допомогою спеціальної фарби.

Чи можна пофарбувати пластикові вікна в квартирі самостійно?

Надати рамі новий відтінок можна самостійно, без допомоги майстра. Фарбування конструкції може виконуватися не тільки в разі зміни інтер’єру. У процесі тривалої експлуатації вікна ПВХ починають жовтіти під впливом сонячного світла, а молекули матеріалу руйнуються. У таких випадках свіжа фарба допомагає зберегти привабливий зовнішній вигляд конструкції та її властивості. Щоб виконати цю процедуру правильно, потрібно знати, чим пофарбувати пластик і дотримуватися певної послідовності дій.

Дізнайтеся умови акції в 1 клік і забронюйте знижку

Чим пофарбувати пластикові вікна?

У складі фарб можуть бути присутніми різні типи пігментів, наповнювачі, які надають пофарбованій поверхні певну текстуру, розчинники, а також різні сполучні склади – полімер, рослинний або тваринний клей, олії. Чим пофарбувати пластик? Для цієї мети краще всього використовувати акрилову фарбу на водній основі, яка має ряд плюсів:

  • добре утримується на гладкому матеріалі;
  • не розтікається;
  • повністю закриває початковий колір рами;
  • не вигоряє на сонці;
  • швидко висихає.

У складі фарби не повинно бути спирту і ефіру – ці компоненти руйнують гумові ущільнювачі, що призводить до появи протягів і погіршує теплоізоляційні властивості конструкції.

Як пофарбувати вікно в квартирі?

Щоб надати вікнам ПВХ інший відтінок, потрібно дотримуватися кількох важливих умов. Не менш важливо правильно провести підготовчі роботи, які допоможуть домогтися рівномірного кольору рами і допоможуть запобігти потраплянню бризок фарби на склопакет.

Щоб швидко пофарбувати вікно, отримавши гладку поверхню з однорідним кольором, краще використовувати не пензлик, а спеціальний пістолет розпилювач. Він дозволяє нанести на раму тонкий, рівномірний шар фарби і скорочує витрати часу напроведення процедури фарбування.

Оптимальні умови

Щоб успішно пофарбувати вікно в інший колір потрібно враховувати умови навколишнього середовища. Дану процедуру рекомендується проводити в ясну, безвітряну погоду. Оптимальна температура повітря повинна становити не менше +5 °С при вологості 50-80%. При таких умовах фарба рівномірно розподіляється на поверхні рами, утворюючи гладке, однорідне покриття.

Підготовчі роботи

Перед нанесенням фарби необхідно підготувати вікна ПВХ до виконання робіт, щоб забезпечити рівномірне нанесення покриття. Як пофарбувати вікна не забруднивши стекла? Для цього використовується малярний скотч, який наклеюється на склопакет по периметру рами.

Підготовка конструкції до фарбування включає в себе такі дії:

  1. Вимити раму і склопакет, видаляючи бруд на стиках. Витерти поверхню конструкції насухо чистою тканиною.
  2. Злегка обробити поверхню рами дрібнозернистим наждачним папером, надаючи їй шорсткої текстури. Ще раз протерти конструкцію чистою губкою для видалення пилу, що утворився.
  3. У місцях стиків з рамою приклеїти на склопакет малярний скотч.
  4. Нанести на поверхню рами грунтовку для забезпечення гарного зчеплення фарби з матеріалом. Дати покриттю повністю висохнути.

Нанесення фарби

Можна пофарбувати пластикові вікна, наносячи фарбу в один або два шари. У другому випадку процедуру виконують поетапно, а наступний шар наносять тільки після того, як попередній повністю висох. Для висихання покриття може знадобитися від кількох годин до кількох діб.

Наносити фарбу на раму найзручніше за допомогою розпилювача. Розмір його сопла повинен становити 1,2-1,7 мкм, а робочий тиск – близько 2-3 атмосфери. Розпилювач розташовують перпендикулярно до рами і рівномірно рухають пристрій вздовж неї. Фарбу починають наносити з кутів профілю, оцінюючи ступінь гладкості і однорідності поверхні рами. Для захисту дихальних шляхів під час виконання процедури надягають респіратор.

Як пофарбувати відкоси вікон всередині?

Після фарбування рами приступають до обробки внутрішніх відкосів. Для цього використовується акрилова фарба потрібного відтінку, яка наноситься за допомогою пензля або валика. Щоб красиво пофарбувати вікно, необхідно захистити поверхню рами і склопакета від бризок фарби за допомогою малярного скотчу. Після цього відкоси можна обробити грунтовкою, щоб вирівняти їх поверхню. За допомогою невеликого пензля фарбу спочатку наносять на кути, а потім обробляють поверхню, яка залишилася валиком або великий пензлем.