Профілі з ПВХ стали невід’ємним атрибутом житла. Щоб конструкція довго зберігала привабливий зовнішній вигляд і забезпечувала захист від холоду, потрібно забезпечити належний догляд за металопластиковими вікнами. Зупинимося докладніше на тому, як доглядати за пластиковими вікнами в будинку або квартирі.

Як доглядати за пластиковими вікнами?

Догляд за пластиковими вікнами взимку та влітку має невеликі відмінності. У теплу пору року послаблюють притиск стулки до рами – це знижує герметичність конструкції, але продовжує термін служби фурнітури. А в холодний сезон стулки повинні прилягати до рами максимально щільно.

Дізнайтеся умови акції в 1 клік і забронюйте знижку

Сезонний догляд за конструкцією можна виконати за інструкцією:

  1. На торці віконниці знайти рухливі ролики.
  2. Потягнути кожен ролик на себе і знайти на ньому риску. У зимовому режимі вона спрямована в бік кімнати, а в літньому – в напрямку вулиці.
  3. Повернути ролик, в потрібному напрямку, регулюючи положення риски.
  4. Втиснути ролик назад в торець.

Як доглядати за пластиковими вікнами? Правильний догляд за металопластиковими вікнами передбачає змащування дотичних металевих деталей, догляд за склопакетами із застосуванням неагресивних засобів для миття, догляд за міцними гумовими ущільнювачами. Розглянемо докладніше кожен етап догляду за конструкцією.

Засоби для догляду

Зовні конструкції часто утворюється брудний наліт, який знижує здатність склопакета пропускати сонячне світло. Для очищення використовують звичайні засоби для догляду за скляними поверхнями. Догляд за рамою конструкції зводиться до її регулярного протирання м’якою тканиною, змоченою в рідкому розчині миючого засобу.

Як доглядати за пластиковими вікнами, щоб вони довго зберігали привабливий зовнішній вигляд? Для догляду за будь-якими частинами конструкції не можна використовувати:

  • розчинники;
  • порошкові засоби;
  • гострі предмети, грубу тканину;
  • засоби на основі кислоти і ацетону.

Догляд за фурнітурою пластикових вікон

Догляд за пластиковими вікнами включає і і чистку фурнітури. Всі елементи, розташовані на торці рами, забезпечують правильне функціонування всієї конструкції, тому також потребують догляду та періодичного змащування.

Для видалення бруду і старого мастила використовується м’яка губка, змочена в розчині мильного засобу. Подальший догляд полягає в нанесенні нового мастила на поверхню всіх дотичних одна до одної металевих деталей. Для догляду за цими елементами застосовується солідол, технічне масло. Після нанесення суміші потрібно 2-3 рази повернути ручку конструкції, щоб мастило розподілились рівномірно.

Догляд за ущільнювачем

Основна функція гумових ущільнювачів – забезпечення герметичності конструкції, щоб всередину приміщення не проникав холод і волога. Виконуючи догляд за пластиковими вікнами, потрібно подбати про очищення ущільнювачів. Процедуру рекомендується повторювати кожні 6 місяців.

Догляд за ущільнювачем складається з такої послідовності дій:

  1. Видалити з поверхні гумового матеріалу бруд шматком м’якої тканини, змоченим в розчині мила.
  2. Нанести на очищену поверхню трохи силіконової олії, рівномірно розподіляючи її за допомогою чистої сухої ганчірки.
  3. Через 30 хвилин прибрати надлишок олії шматком чистої і сухої тканини.

При зносі ущільнювачів їх можна легко замінити в домашніх умовах. Для цього потрібно купити нові гумки і дотримуватися такої послідовності дій:

  1. Прибрати стару гумку, витягуючи її з пазів за допомогою викрутки.
  2. Очистити місце, що звільнилося від бруду за допомогою шматка м’якої тканини.
  3. Нанести клей на кути рами. Акуратно вставити нові гумки в пази, розподіляючи їх по периметру рами без надмірного стиснення або натягу.
  4. Обрізати зайві кінці шнурів. Обробити місця стиків клеєм.

Подальший догляд полягає в регулярному змазуванні нової гумки силіконовою олією.

Догляд за пластиковими вікнами: поради

Дотримуючись всіх перерахованих принципів догляду, можна збільшити термін служби конструкції. Існує ще кілька загальних рекомендацій по догляду за склопакетами і рамою:

  • кращим засобом для миття скла є звичайний мильний розчин – він гарантовано не містить шкідливих компонентів;
  • для протирання скла краще використовувати тканину з мікрофібри – вона добре поглинає бруд і вологу;
  • відмити раму від барвника або маркера можна меламіновою губкою, змоченою у воді;
  • залишки монтажної піни на рамі легко видаляються за допомогою спеціального миючого засобу або дерев’яної лопатки;
  • щоб на склі не утворювався конденсат, необхідно регулярно провітрювати приміщення, підтримуючи в ньому вологість 40-50%.