Іноді вікна всередині кімнати потіють – на поверхні стекол утворюється наліт з дрібних водяних крапель, які можуть збиратися в калюжі біля нижньої частини віконниць. Це явище спостерігається в квартирі або житловому будинку і багато хто не надає йому значення. Але ігнорувати конденсат на вікнах не можна, оскільки він може призвести до великих проблем зі здоров’ям. Хочете ліквідувати конденсат? Спочатку потрібно встановити, чому потіють пластикові вікна. Аналіз причин проблеми дозволить з’ясувати як прибрати конденсат з вікон.

Дізнайтеся умови акції в 1 клік і забронюйте знижку

Як з’являється конденсат?

Восени та взимку повітря в кімнаті тепліше, ніж на вулиці, але поверхня ПВХ вікна залишається холодною зсередини. Якщо в кімнаті досить волого, то в повітрі концентруються дрібні краплі вологи. Стикаючись з холодним склом, тепла водяна пара трансформується в рідину, залишаючись на охолодженій поверхні металопластикових конструкцій. Так і утворюється вологий наліт на поверхні – конденсат.

У житлових апартаментах восени та взимку часто запотівають вікна, оскільки в результаті дихання легені людини виводять повітря з вкрапленнями вологи. Що робити в таких ситуаціях і як позбутися від конденсату на пластикових вікнах? Якщо вікна в домі постійно потіють, це може призвести до небажаних наслідків, згубно відбивається на здоров’ї та самопочутті.

Від чого потіють вікна в квартирі або житловому будинку? Конденсат на пластикових вікнах формується під впливом різних факторів. Але його виявлення завжди свідчить про порушення санітарних норм тепла та вологості в квартирі.

Чому на вікнах утворюється конденсат?

Фахівці радять боротися з проблемою на ранніх етапах. Якщо пітніють вікна в квартирі або житловому будинку, то спочатку потрібно знайти причину збільшення концентрації водяних бульбашок всередині повітряних потоків. Це допоможе скласти план, що робити для усунення вологи.

Чому пітніють вікна? Дане явище може виникати з кількох причин:

  • порушення герметичності вікна – тепле повітря з квартири швидко виходить назовні, поверхня конструкції з ПВХ завжди залишається холодною, стекла потіють;
  • широке підвіконня або важкі штори – вони блокують доступ теплого повітря до скла, заважаючи його прогріванню, викликаючи конденсат на пластикових вікнах;
  • слабкий рух повітряних мас – вологому, теплому повітрю не вдається залишити приміщення, воно застоюється, збирається на холодному склі у вигляді води;
  • високий відсоток вологи в повітряних масах – конденсат на вікнах часто утворюється через скупчення значної кількості теплої водяної пари;
  • склопакет з малою теплоємністю – в старому дерев’яному будинку або новому житловому приміщенні не варто експлуатувати вікна з однією камерою, взимку вони миттєво охолоджуються і пітніють;
  • брак пластикового вікна – в даному варіанті краплі вологи будуть концентруватися всередині склопакета, а уникнути їх неможливо.

Конденсат на пластикових вікнах: наслідки

Якщо своєчасно не з’ясувати, чому на вікнах утворюється конденсат, то подолати проблему дуже складно. Постійна наявність води біля вікна стає сприятливим середовищем для розмноження грибка. Чим більше пітніють стекла конструкції, тим вищий ризик появи чорної цвілі, яка негативно впливає на здоров’я людини.

Тому потрібно з’ясувати, від чого на стеклах накопичується волога, а також періодично видаляти конденсат на пластикових вікнах сухою м’якою тканиною. Що робити при виявленні на укосах цвілі? Тут не обійтися без спеціальних протимікробних складів, якими потрібно обробити всі заражені ділянки в будинку.

Визначивши, чому збирається конденсат, важливо виконати ряд заходів, спрямованих на усунення проблеми. У квартирі на першому поверсі або старому дерев’яному будинку стекла запотівають частіше. У таких приміщеннях вологість повітря вища, а боротися з концентрацією конденсату на ПВХ виробах складніше.

Конденсат на вікнах що робити?

Щоб зрозуміти, як боротися з таким небажаним явищем, потрібно отримати відповідь на питання чому потіють вікна в будинку. Якщо на стеклах збирається сильний і рясний конденсат, то швидше за все повітря всередині приміщення занадто вологе. Щоб вікно не потіло рекомендується дотримуватися в квартирі або приватному будинку вологості в діапазоні 30-50%. При такому показнику людина відчуває себе добре, а конденсат на пластикових вікнах спостерігається дуже рідко.

ПВХ вікна іноді запотівають, якщо в кімнаті дуже жарко. Оптимальне значення температури – від +18 °С до +24 °С. При такому мікрокліматі боротьба з надлишком вологи в повітрі стає простішою, що дозволяє назавжди позбутися від вогкості біля вікна.

Як боротися з конденсатом? Залежно від чинників, які викликали проблему, роблять певні дії. Якщо стекла в приміщенні постійно потіють, то боротися з надмірною концентрацією вологи потрібно відразу ж. Інакше потім доведеться думати, що робити з грибком, який з’явився на відкосах.

Зниження кількості вологи всередині квартири

Як позбутися від конденсату на пластикових вікнах, якщо ПВХ вироби потіють через високу концентрацію вологи? Боротьба починається з пошуку джерела вологості, а потім визначають що робити в конкретній ситуації.

Спосіб дій залежить від причини проблеми:

  1. Виконання ремонтних робіт. У новобудовах підвищена концентрація вологи в повітрі спостерігається після завершення будівництва, тому виникає конденсат на вікнах. В такому випадку проблема не вимагає спеціального рішення, а волога біля вікна проходить сама через 1-2 місяці.
  2. Стара сантехніка, протікаючий дах. Якщо всередині приміщення є протікаючі труби або капаючі крани, то це підвищує вогкість в квартирі. В такому випадку позбутися від надлишку вологи допомагає заміна старих комунікацій або ремонт даху.
  3. Додаткові джерела вологи в будинку. Відсоток крапель води в повітрі збільшується, якщо люди часто сушать мокру білизну, кип’ятять чайник або готують їжу на кухні з виключеною витяжкою. При цьому на поверхні вікна накопичується сильний конденсат, що стікає на підвіконня.
  4. Велика кількість кімнатних рослин. Чому пітніють вікна при наявності декоративних живих квітів? Їх листя випаровує воду, збільшуючи вміст вологи в повітрі, яка концентрується на склі зсередини.

Поліпшення вентиляції приміщення

Чому пітніють пластикові вікна? Таке явище іноді є результатом порушення повітрообміну в приміщенні. При відсутності достатньої кількості провітрювань на стеклах часто спостерігається сильний вологий наліт. Але якщо регулярно відкривати вікна і впускати свіже повітря, то стекла запотівають менше.

Якщо в квартирі періодично запотівають вікна, то позбутися від неприємностей легко, облаштувавши систему ефективної вентиляції. Як переконатися, що причина вологого нальоту на ПВХ конструкції саме в цьому? Потрібно розмістити навпроти отвору вентиляційної шахти тонкий паперовий лист. Якщо він не притягується до неї потоком повітря, значить всередині вентиляційної шахти накопичилося багато сміття або бруду. Вологе повітря не покидає приміщення і осідає на металлопластиковому вікні. Щоб конденсат на вікнах зник, потрібно прочистити вентиляційну шахту.

У будинку з широкими підвіконнями або щільними шторами вікна теж пітніють, оскільки потоки тепла від батареї не доходять до скла. Що робити в такому випадку? Хороший варіант – встановити на підвіконня додаткову вентиляційну сітку. Вона дозволяє боротися з проблемою, направляючи потоки теплих повітряних мас до скла.

Підвищення герметичності металопластикового вікна

Що робити, якщо в квартирі зроблена якісна система повітрообміну, вологість знаходиться в межах норми, а ПВХ вікна все одно пітніють? В такому випадку причина явища може полягати в розгерметизації металопластикової конструкції. Позбутися від неї самостійно неможливо, потрібно звернутися до фахівців.

Чому пітніють вікна у разі порушення герметичності? Від чого на склі з’являються краплі води? При цьому конструкція пропускає протяг з вулиці, стекла потіють, а тепло стрімко виходить назовні. Іноді краплі вологи можна виявити навіть всередині камери виробу.

Конденсат на вікнах осідає в таких випадках порушення герметичності:

  1. Брак або порушення цілісності виробу. При цьому між стеклами в камері накопичується сильний конденсат, а при морозі на вулиці він перетворюється на лід. Проблему можна вирішити тільки заміною конструкції.
  2. Неправильне встановлення вікна. При монтажі конструкцій в новобудові або приватному будинку потрібно акуратно заробляти всі зазори між виробом і стінами. Якщо не зробити цього, то герметичність порушується, а на стеклах буде концентруватися волога.
  3. Неякісне оброблення укосів. При відсутності правильного утеплення укосів вікна сильніше промерзають, на них осідає волога. Як боротися з конденсатом в такій ситуації? Потрібно зняти відкоси, закрити щілини герметиком та виконати утеплення за допомогою мінеральної вати.

Як прибрати конденсат з вікна: профілактика

Для того, щоб не довелося думати як позбутися від конденсату на вікнах або що робити з грибком всередині квартири, важливо вчасно попередити появу вологого нальоту. Знаючи ключові причини, чому потіють вікна, можна ліквідувати їх і запобігти скупченню вологи на склі.

Щоб вікно не потіло, фахівці рекомендують дотримуватися таких заходів профілактики:

  • мінімізувати кількість джерел вологи – якщо сушити мокрі речі на вулиці, використовувати витяжку над кухонною плитою, тримати на підвіконні мінімум живих квітів, то вогкість в квартирі зменшиться;
  • провітрювати житловий простір не менше трьох разів на день протягом 5-15 хвилин – так проводиться боротьба з надлишковою вологістю і високою температурою повітря в будинку;
  • вибирати надійну фірму для якісної установки вікна – тільки досвідчений майстер може правильно виконати цю роботу і герметично закрити всі щілини зсередини;
  • віддавати перевагу склопакетам з двома або більшою кількістю камер – такі конструкції не промерзають і пітніють дуже рідко, а поставити їх можна як в новобудові, так і в приватному будинку.

Чому пітніють пластикові вікна? У даного явища можуть бути різні причини, але ігнорувати сильний конденсат не можна. Що робити при виявленні крапель води на склі і як позбутися від конденсату на вікнах? Спочатку важливо з’ясувати чому збирається конденсат і усунути фактори, які призвели до його появи. Якщо на поверхні конструкції все одно утворюється волога, значить стекла потіють в результаті порушення герметичності. В такому випадку необхідно звернутися за консультацією до майстра.